Nederlandse sloepenbouwers fuseren om te groeien
Nederlandse sloepenbouwers fuseren om te groeien
De Nederlandse sloepenbouw heeft een gedegen reputatie in het buitenland. Dat leidt tot een toenemende vraag in het buitenland. De concurrentiepositie van de Nederlandse bouwers wordt wel bedreigd door aanbieders uit onder meer China. Dit leidde al tot een fusie van Maril en Makma. Nu heeft ook de derde grote aanbieder uit Friesland zich bij dit tweetal aangesloten. Antaris fuseert met de andere twee. Het nieuwe moederbedrijf gaat Aquatec Industries heten.
Andere jas, zelfde inhoud
De drie merken blijven hun eigen identiteit houden, maar hopen op het gebied van productontwikkeling en kwaliteitsverbetering van elkaar te kunnen profiteren. Daarbij profiteren de merken wel van elkaars vestigingen. Maril heeft een nieuwe productielocatie in Koudum, terwijl Antaris van oudsher al zijn hoofdkwartier in Woudsend heeft.
In deze Friese plaats heeft Antaris ook een unieke verkooplocatie, met een eigen overdekte jachthaven, om al zijn boten in het water te kunnen laten zien. Een proefvaart vanuit Woudsend is dan ook snel gemaakt. Het is te verwachten dat alle drie merken zich in Woudsend gaan presenteren. Op de websites van alle drie merken wordt nu ook al naar de locatie verwezen.
De concurrentie ligt altijd op de loer
Als reden voor de fusie wordt ook gekeken naar de export. De Nederlandse producten doen het goed in het buitenland. Maril heeft een gedegen voet aan de grond in Duitsland, Italië en Scandinavië. Antaris doet het al een aantal jaren goed in het Verenigd Koninkrijk.
Door te fuseren hopen de bedrijven die posities alleen maar uit te bouwen. De concurrentie blijft echter op de loer liggen. De verwachting is dat de combinatie tot een stevige groei zal leiden, wat men haalt uit de nog steeds groeiende verkopen in het buitenland van de drie afzonderlijke merken.
Effecten gaan zich snel aftekenen
De websites zijn al gelijkgetrokken en de vestiging in Woudsend is ook al zo goed als rond. Per saldo verwacht men dat er geen personele effecten zullen zijn. Omdat er wel gereorganiseerd wordt op termijn, betekent dit dat er banen zullen verschuiven. Kantoorbanen verdwijnen, waar banen op de werven terugkomen. Voorwaarde is daarbij natuurlijk wel dat de verwachte groei zal worden gehaald.
Voor de klanten worden grotere effecten verwacht, en deze lijken een stuk zekerder. Door de fusie is voor alle drie de merken mogelijk geworden om hun serviceorganisatie te versterken. De bedrijven kunnen hun After sales en service (nog) professioneler maken en men wil het hele jaar rond de watersporter ondersteunen. In de loop der tijd zullen de drie merken ook in hun productengamma de effecten laten zien van de fusie.
Het doel daarbij is continue innovatie en een aantrekkelijk, uitgebreid assortiment aan boten. Of dit al lukt voor het komende jaar 2017 zullen we gaan zien.
Meer informatie: antarisboats.com
Vorige nieuwsberichten lezen? Zie de blogpagina
Foto's